Tuesday, April 22, 2008

Vanhoja kirjoja ja prinsessoja

Rakennuksen seinassa on kyltti, jossa lukee "Eurooppalaisia kirjoja". Minun aivoni kaantavat sen: Tule sisaan! Huoneita taynna kirjoja. Englantilaisten kirjojen huone, naytelmakirjojen huone, saksankielisten kirjojen huone. Astun sisaan viimeksimainittuun. Ystavallinen tati-ihminen esittelee paikkaa; videoita, aikakauslehtia ja satoja kirjoja. Jaan lueskelemaan lehtia.


Huoneessa on seinia kiertava parvi ja kipuan sinne huteria portaita pitkin. Ooo, ihania vanhoja kirjoja! "Yleinen saksalainen taskusanakirja". Se on kuulunut Salzburgin Mozarteumin kirjastolle! Mitka ovat olleet sen vaiheet, etta se on paatynyt albanialaiseen kirjastoon? Voi kuinka kiehtovaa! Se on painettu vuonna 1828!
Chopin on ollut silloin 18-vuotias ja Napoleon Bonaparte on kuollut vain 7 vuotta aikaisemmin! Lisaa ihania, vanhoja kirjoja. Almanach de Gotha ja muita Euroopan kuninkaallisia kasittelevia kirjoja. Iih iih! Kirjaekstaasi!


Kun olen laskeutunut maan pinnalle kirjataivaasta, luen esitetta, joka kertoo kirjastorakennuksesta. Rakennettu 1900-luvun alussa. Taalla nostettiin ensimmaista kertaa salkoon Albanian lippu 26.11.1912, vain kaksi paivaa ennen itsenaiseksi julistautumista. Kuningas Zogun aikana rakennuksesta tuli "Prinsessojen palatsi" hanen sisartensa asuttaessa sita. Ja kuinka ihanalla paikalla arvon prinsessat ovat saaneetkaan asua! Parhaimmalla paikalla keskella kaupunkia vastapaata kaunista puistoa.


Tati-ihminen kysyy, haluanko tulla kirjaston jaseneksi (tata sanaa han kayttaa). No taatusti! Tasta tulee uusi lempipaikkani, keidas keskella kaupunkia.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home