Monday, April 21, 2008

My Favourite Things

Koska on ihana kevatpaiva ja olen erittain hyvalla tuulella, niin kirjoitan tahan listan asioista, joista erityisesti pidan Albaniassa



1) No rules. Satuin meneman taidemuseolle maanantaina, jolloin se oli suljettu, mutta no hata: vahtimestari laski minut sisalle ja sain katsella tauluja todella rauhassa, koska olin ainoa kavija koko paikassa. Tassa maassa on vain yksi saanto: Ei saantoja! (tama oli se seikka, mihin alunperin rakastuinkin Albaniassa)



2) Kun astun sisalle linja-autoon, niin aina joku nuori poika tai tytto lennahtaa ylos kuin vietereilla ja paastaa minut istumaan. Ja yhtenakin paivana, kun jain seisomaan bussin keskiosaan, tuli luokseni pieni poika, joka sanoi: Tati, tuolla etuosassa on vapaa paikka!



3) Vuoret. Aina kun olen masentunut, minun tarvitsee vain nostaa paani, niin muistan, etta tassa likaisessa ja kaottisessa maailmassa on jotain puhdasta, ikiaikaista ja pysyvaa. "Mina kohotan katseeni vuoria kohti, mista saisin avun? Mina saan avun Herralta, hanelta, joka on luonut taivaan ja maan. Herra ei anna sinun jalkasi horjua, vasymatta han varjelee. Han on suojaava varjo, han on vartijasi, ei han vaisty viereltasi". (Ps 121, matkalaulu)



4) Huumori. Albanialaiset pilailevat rankasti korruptoituneitten poliitikkojensa, kaoottisten yhteiskuntaolojen ja yleisen tietamattomyyden kustannuksella.



5) Lampimat ja laheiset ihmissuhteet. Taalla isoveli on pikkusiskon turvana, vaikka tama olisi jo aikuinen ihminen. Ja minutkin on vastaanotettu avosylin naihin perheyhteisoihin, niin etta en ole ikina tuntenut itseani ulkopuoliseksi.



6) Ihmisten perinpohjainen oman historian tuntemus satojenkin vuosien paahan. Kansallisylpeys ja kansallisen kulttuurin elava lasnaolo arkipaivassa.



7)Luonto. Tallakin hetkella visteriat ja jasmiinit tuoksuvat koko kaupungissa. Vaikka valimerellinen ilmasto ei talvisaikaan aina niin miellyttava olekaan, niin kevaalla luonto tuntuu maksavan takaisin kaikki menneitten kuukausien karsimykset.



8) Ikarasismin taydellinen puuttuminen. Nuoret aina kysyvat: Tulethan varmasti mukaan meidan retkelle? Ja tulethan varmasti samaan autoon meidan kanssa? Ja.. Ja tatihan menee!



9) No ne rauniot!



10) Albanian sijainti on aika mukava, Kreikan ja Italian valissa, lyhyt matka kumpaankin. (lisaa raunioita!)

3 Comments:

Blogger Piita said...

Hei Anna.
Sain taas lukea kivoja juttujasi, niin taidemuseosta kuin hammaslääkäriltä - osaat todella kirjoittaa!
Täällä on myös kevät tullut, ei päivääkään liian myöhään. Vihdoinkin on aurinko paistanut KOLME päivää peräkkäin! Jippii!
Käänsin viime viikonloppuna minun kaksi pientä puutarhapalstaa kesämökillä. Nyt
odotan innolla, että pääsen viljelemään pottuja, punajuuria, porkkanoita, herneitä, purjoa, salaattia ja kaikenmaailman kukkia.
Kuullaan!

11:09 AM  
Blogger Anna said...

ihhhih, muistelen piitaa yli kolmenkymmenen vuoden takaa, enka osaa kuvitella sinua viljelemassa punajuuria! :) minun taytyy nahda sinut kasvotusten, etta pystyn todella uskomaan, etta olet keski-ikaistynyt niin kuin minakin.. kiitos kannustuksesta, toivottavasti tavataan Porissa!

6:41 AM  
Blogger Piita said...

Heippa
Laita valokuvasi tuohon Googlen Bloggeriin. Minä laitoin jo eilen.
Voidaan sitten katsoa kahta keski-ikäistä bloggeria. (hihih)
Kyllä se vain on totta, olen kova täti viljelemään.

11:59 AM  

Post a Comment

<< Home