Thursday, March 23, 2006

Juhlia

Talle sesongille tuntuu kasaantuneen ennatysmaara juhlia. Idea taalla on se, eta kun jokin uskonnollinen yhteiso viettaa omia juhliansa, niin kaikki muutkin ottavat tilaisuudesta vaarin ja pitavat vapaapaivan. On muslimien lampaan uhraamisen paiva, on “Ensimmainen kevatpaiva” (alunperin pakanallinen juhla, minulle kerrotaan) ja nyt sitten “Muhammedin vavyn syntymapaiva” 22.3. Viimeksimainittu on bektashien juhlapaiva, mutta vaikka he edustavat vain pienta osaa vaestosta, kaikki pitavat vapaata, myos kristityt.

Bektashit ovat eras mielenkiintoisimmista kulttuurillisista ja uskonnollisista ilmioista, joihin olen taalla tormannyt. Heidan uskontonsa on sekoitus muslimiuskoa, kristinuskoa ja mystiikkaa. Silla on kannattajia eniten taalla Albaniassa, missa sijaitsee heidan paamajansa, mutta muun muassa myos Yhdysvalloissa, Iranissa, Irakissa, Egyptissa jne.

Heidan uskontonsa mukaan ihmisesta tulee ensin myhyb, eli tavallinen “rivijasen”. Seuraava vaihe on tulla dervissiksi, mika jo edellyttaa naimattomuuslupauksen tekemista, sitten seuraava arvonimike on “isa”, joita on vain kourallinen ja sitten ylinna kaikista on “isoisa”, joka on koko lauman johtaja, ja joita on siis tietysti vain yksi.

Olen kuullut, etta bektasheilla on jotain salaisia menoja, joissa he viiltelevat itseaan, mutta kun tietamattomat ihmiset puhuvat niin paljon sellaista, mista he eivat ole viitsineet ottaa selvaa, niin en usko ihan nielematta tatakaan juttua. Se kasitys, mika minulla heista on, on etta he ovat hyvin rauhaa rakastavia ja suvaitsevaisia ihmisia.

Mene seuraamaan heidan juhlapaivansa viettoa. Vihrea-valkopukuiset, pitkapartaiset miehet ovat kuin Tuhannen ja yhden yon kuvituksesta. “Isoisa” pitaa puheen, han toivottaa Jumalan siunausta Albanian kansalle ja toivoo, etta kaikki maailman kansat voisivat elaa yhdessa rauhan lipun alla. Lapsista koottu lauluryhma laulaa liian monta laulua. “Vara-“ tai “apulaisisoisa” pitaa liian pitkan puheen ylistaen “sultan Alia”, joka on siis juhlinnan kohteena. Sitten tulee miesryhma upeissa kansallispuvuissaan. He laulavat kansanlauluja. Tata jaksaisin kuunnella vaikka kuinka, mutta he lopettavat valitettavan pian.

Lopuksi juhlarahvaalle jaetaan leivonnaisia ja suklaamakeisia ja tilaisuus on paattynyt.Yksi monista paikalla olleista TV-kameroista on kuvannut minuakin pitkaan ja hartaasti. Olenkohan mukana iltauutisten kuvituksessa..

0 Comments:

Post a Comment

<< Home