Tuesday, March 21, 2006

Morsiamia

Morsiuspukuliikkeen ikkunassa on vaaleansininen puku. No, mikas siina, kullakin kansalla omat mieltymyksensa. Sitten naen vaaleanpunaisen haapuvun. Taalla tunnutaan suosivan muitakin vareja kuin perinteista valkoista. Mutta kun olen nahnyt kaksi tummanpunaista pukua olen aivan vakuuttunut, etta taallakaan neidot eivat mene vihille tuollaisissa vareissa. Kysyn asiaa ja saan selvityksen.

Haat tapahtuvat taalla suunnilleen seuraavaa kaavaa noudattaen: Ensin mennaan maistraattiin, missa virallinen vihkiminen tapahtuu. Sen jalkeen aletaan jarjestaa haajuhlia, jotka yleensa kestavat kaksi paivaa. Lauantaina on “morsiamen haat”. Silloin morsian kutsuu kaikki ystavansa ja sukulaisensa: tyotoverit, serkut naapurit, naispuoliset sukulaiset. Juhlat saattavat alkaa kello kahdeksalta illalla ja kestaa kolmeen aamuyolla. Tassa tilaisuudessa ei ole miehia lasna. Sulhanen saattaa tulla sukulaisineen kaymaan pariksi tunniksi ja lahtee sitten pois.

Sunnuntaina on sitten “sulhasen haat”. Han vastaavasti juhlii omien ystaviensa kanssa silloin.- Nyt kun kaikki vanhatkin traditiot ovat muuttumassa, niin joskus taallakin saattaa jo olla haajuhlia, missa kaikkia ovat yhta aikaa lasna, mutta useimmiten haita vietetaan talla tavalla erillaan.- Morsian saattaa juhlien aikana vaihtaa useamman kerran pukua, ja niin saavat selityksensa poikkeuksellisen variset haapuvut liikkeitten ikkunassa.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home