Tuesday, February 14, 2006

Viisumeita

Lahden aamulla katsomaan huonekalumyymalaa, joka on avattu naapurissa. Tiella pomppii vastaan vanha ystavamme Raksy (vaikka kutsunkin koiria nykyisin nimilla Turre ja Murre) korvat lapsyen. Se poukkoilee ympariinsa kuin janis selvastikin ihan sikasta olemassaolon riemusta. –Kaupan valikoima (joka edustaa ilmeisesti paikallista hienouden huippua) on suppea ja tavara on huonolaatuista. Se siita sitten.

Dituri, joka siivoaa adran tiloja seka toimistossa, etta opetustiloja siella, missa asun, tulee kaymaan toimistossa kerrankin niin, etta voin pyytaa Rudia (sihteeri) tulkkaamaan ja voimme kysella toinen toistemme elamasta. Tahan mennessa keskustelumme on rajoittunut lahinna hyvan huomenen toivotuksiin ja hanen kauhisteluihinsa siita eiko minulla ole kylma, kun kuljen ilman sukkia. No ei ole.

Saan kuulla, etta Ditolla on nelja lasta, yksi asuu Ateenassa, toinen Firenzessa ja kaksi Albaniassa. Hanella ja hanen miehellaan ei ole mahdollisuutta kayda katsomassa lapsiaan ulkomailla. Viisumeita ei myonneta sellaisista syista.Virkailijat vain sanovat, etta ‘lapset voivat tulla katsomaan teita tanne, heilla on enemman rahaa’.

Vaikka saisi vierailukutsun ulkomaille ja kaikki paperit olisivat kunnossa, ei ole sanottu, etta henkilo saa viisumin. Viranomaiset voivat vain sanoa esimerkiksi, etta epailemme, etta teilla ei ole aikomusta palata Albaniaan. Yhdysvaltoihin matkustaminen on erityisen vaikeaa, koska Yhdysvallat pitaa Albaniaa muslimimaana eika halua myontaa takalaisille viisumeja turvallisuussyista.

Yksi suurimmista syista paikallisten ihmisten haluun liittya Euroopan Unioniin onkin vapaan matkustusoikeuden saaminen. Jo nyt kaikki joilla vain suinkin on mahdollisuus, muuttavat ulkomaille. Useimmissa suvuissa ja perheissa on joku, joka on toissa joko Kreikassa tai Italiassa. Sielta he tukevat rahallisesti perheenjaseniaan ja hyvin monet taalla kohoavista uusista taloista onkin rakennettu juuri tallaisilla rahoilla.

Koko paivan on satanut kaatamalla ja iltapaivalla alkaa ukonilma raivoisine salamoineen. Taalla ei kuulema ole tavallisesti koskaan nain kylma. No kiva..

0 Comments:

Post a Comment

<< Home