Tuesday, February 14, 2006

Tutkimustuloksia

Kahlaan taas lapi erasta raporttia. Ymmarran jalleen paremmin sanonnan Tieto lisaa tuskaa. Minun taytyy joko lopettaa naiden raporttien lukeminen tai jotenkin paaduttaa itseni ja ajatella jarkiperaisesti eika tunteenomaisesti.

Talla kertaa raportti on tehty sairaalaoloista. Tutkimuksessa ovat olleet mukana kaikki Albanian 51 sairaalaa. Erilaisia tekijoita on ollut mitattavana: Laitteitten ja valineitten toimivuus, sairaaloitten jatehuolto, hygienisuuden taso jne.

Kaksi ajatusta tulee ensimmaiseksi mieleeni:

1) Kunpa en ikina joutuisi menemaan taalla sairaalaan.
2) Mita ihmetta voisin tehda vaikuttaakseni olojen kohentumiseen.


Karua luettavaa: Sairaalat eivat saa riittavasti vetta, joinakin paivina vain noin viiden tunnin ajan. Sahkokatkokset vaarantavat ihmishenkia: Kun sahkot menevat kesken leikkauksen tai synnytyksen, varageneraattoreita ei ole laheskaan aina kaytettavissa.

Jatehuolto on olematonta: Tutkijaryhma loysi sairaalajatteita heitettyna ulos, siis vain pihalle kipattuna, muun muassa ongelmajatteita ja kaytettyja neuloja.

Alkeellisetkaan hygienisuuden vaatimukset eivat tayttyneet monessa paikassa, kun hoitohenkilokunnalla ei ollut mahdollisuutta edes pesta kasiaan. Sairaaloiden laitteet olivat rikki, niihin ei saanut varaosia tai henkilokunta ei kerta kaikkiaan osannut kayttaa niita. Rakennuksista suuri osa oli surkeassa kunnossa: sadevesi vuosi katosta sisaan jne.

Muistan, mita aitini joskus sanoi. Kun keskitysleirit tulivat yleiseen tietoisuuteen toisen maailmansodan loppuvaiheessa ja sen jo paatyttya, saksalaisia syytettiin siita, etta he tiesivat naista kammottavista olosuhteista, mutta eivat tehneet mitaan. Mutta aitini sanoi: meidan lastenlapsemme tulevat joskus syyttamaan meita siita, etta me tiesimme ihmisten hadasta, mutta emme tehneet mitaan.

Lantisen ja pohjoisen Euroopan hyvinvointi lisaantyy huikeaa vauhtia. Samaan aikaan toisaalla ihmiset kuolevat aliravitsemukseen, hoidon puutteeseen, valinpitamattomyyteen,koyhyyteen. Se, jolle on paljon annettu, mutta joka on kerannyt kaikki aittaansa, saa kerran kohdata Vapahtajansa, joka sanoo: Minulla oli nalka, mutta sina sanoit minulle: Kunhan olen ensin hankkinut omaisuutta niin paljon kuin pystyn, niin voin antaa sinulle jonkin ylijaavan murusen. Mutta silla aikaa Kristus on jo kuollut tuhat kertaa nalkaan, kylmyyteen, hoidon puutteeseen, tiedon puutteeseen.

Haluaisin auttaa Kristusta naissa sairaaloissa, naissa hokkeleissa, naissa tietamattomyyden majoissa, pimeassa, evankeliumin ulottumattomissa. Kunpa vain tietaisin miten..

0 Comments:

Post a Comment

<< Home