Thursday, February 09, 2006

Vieraita

Etelampaa Albaniasta, Vloresta, saapuu amerikkalainen Hendricksonien perhe: isa, aiti ja kaksi lasta. He ovat tulleet Tiranaan hoitamaan asioita pariksi paivaksi ja yopyvat adran tiloissa. He ovat olleet Vloressa jo kahdeksan vuotta lahetystyossa eika yhtaan nakyvia tyon tuloksia, mika osoittaa lahetystyon vaikeutta taalla. Vloressa on toinenkin amerikkalainen perhe joka on ollut siella yhta kauan samoin tuloksin. Taytyy ihailla heidan sinnikkyyttaan, etta he ovat jaksaneet olla taalla.

Hendricksonit ovat vallan viehattava perhe ja on erityisen terapeuttista katsella tata maata hetken toisten ulkomaalaisten kanssa. Voi kerrankin kauhistella vapaasti kaikkea mahdollista ja kysella kaikista niista ilmioista, joista ei ole saanut oikein mitaan tolkkua paikallisilta. Aiti Jen opettaa englantia kielikursseilla, jotka ovat usein paras tapa taalla luoda kontakteja paikallisiin ihmisiin. Albanialaiset itse sanovat,etta taalla on mahdotonta oppia kielia koulussa, ne jotka taalla puhuvat hyvin esimerkiksi englantia, ovat oppineet taitonsa jollain yksityisilla kursseilla.

Lahiaikoina Albaniaan on tulossa yksi uusi amerikkalainen lahetystyontekijaperhe ja viela vahan myohemmin yksi. Nama kaikki nelja perhetta kuuluvat Adventist Frontier Mission-jarjestoon, jolla on lahetystyontekijoita ympari mailman alueilla, joissa lahetystyon tekeminen on todella vaikeaa, niinkuin taalla. Nama ihmiset ovat useinkin myyneet koko omaisuutensa ja keranneet itse varat pystyakseen tulemaan toteuttamaan visiotaan. He ovat jattaneet kotinsa, sukulaisensa ja ystavansa tullakseen tyoskentelemaan hyvin vaikeissa ja epakiitollisissa oloissa.

Kuljen Hendricksonien kanssa ympari Tiranaa heidan jeepissaan ja naen uusia paikkoja ja tutustun uusiin ihmisiin. Menemme ensimmaiseksi AEPn (Albanian encouragement project) toimistoon. Tama jarjesto auttaa kaikin tavoin maassa toimivia lahetystyontekijoita. He hoitavat naiden oleskeluluvat ja muita paperitoita, jarjestavat seminaareja ja auttavat vero-ym. Kaytannon asioissa. Muutama viikko sitten heilla oli ollut Durresissa viikonlopputapahtuma, joka oli pidetty vain lahetystyontekijoiden hemmottelemiseksi. Kuinka viehattava idea! Tyontekijat olivat saaneet maksutta hierontaa, hiustenleikkuuta jne. ,he olivat saaneet kayda “ostoksilla” (ilman rahaa!) poytien aaressa, joilla oli sellaisia tarvikkeita, joita taalta ei saa, ja paljon muuta.

AEPn toimisto sijaitsee hurmaavassa vanhassa rakennuksessa, jossa on aikaisemmin ollut Vietnamin lahetysto. Rakennuksella on iso piha, jossa kasvaa greippipuita. Elamani ensimmaista kertaa naen greippien kasvavan puissa! Piha on siisti ja hyvin hoidettu ja koko paikka on kuin ihana keidas kaupungin melskeen keskella.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home