Saturday, April 05, 2008

Olen tavanomaisessa pyhiinvaelluspaikassani, kansainvalisessa kirjakaupassa oopperatalon kulmalla. Selailen hartaana ihania, julmetun kalliita kirjoja. Erityisesti minua kiehtovat Albanian historiasta kertovat opukset. Jonain paivana ostan viela nama kaikki..

Silmiini sattuu iso punainen kirja. Kanun albaniaksi ja englanniksi! Rupean pikalukemaan teosta niilta seisoviltani. Kanun on ikivanha laki tai koodi, joka on maarannyt albanialaisten elamaa vuosisatoja. En osaa sanoa, kuinka paljon se saatelee nykyalbaanin elamanmenoa, urbaania tiranalaista se tuskin niin paljoa koskee, mutta voisin kuvitella, etta maaseudulla se on yha vielakin totisinta totta.


"Jos olet kalastamassa ja ystavasi kulkee siita ohi, sinun on annettava hanelle osa saaliistasi". Tama kuulostaa hauskalta. Ainakin ohikulkijan kannalta. "Sinun talosi kuuluu Jumalalle ja sinun vieraallesi". No tama on ainakin totta viela tana paivanakin. Vieraanvaraisuus on pyha asia albaaneille. Kanun sanoo, etta jos poikasi murhaaja tulee sinun ovellesi, niin sinun on kohdeltava hanta vieraanasi.


Keskustelemme Felician kanssa Kanunista. Han muistuttaa, etta kirjoituksissa on kohta "Jos vaimosi ei osoita riittavaa vieraanvaraisuutta, niin aviomiehella on oikeus ampua hanta selkaan". Ja me molemmat olemme yhtakkia hyvin kiitollisia siita, etta emme ole naimisissa albaanimiehen kanssa..

0 Comments:

Post a Comment

<< Home