Tuesday, May 30, 2006

Naimakauppoja

Suunnittelemme Felician kanssa menna Daiti-vuorelle Vashan kanssa. Vasha soittaa ja kysyy saako han ottaa ystavan mukaansa. Han saa ja kun menemme hakemaan hanta, nayttaa silta, etta koko suku on tulossa mukaan. Viisi ihmista sulloutuu takapenkille; Vasha, tytar, sisar, sisarentytar, veljenpoika.

Talla kerralla koysirata ei ainostaan toimi, mutta ihmiset paasevat myos kyytiin. Nakoalat ovat huikeat. Tirana jaa taakse polyineen ja meluineen, ylhaalla on vehreaa ja ilma on puhdasta. Leiriydymme varjoisan puun alle. Naiset ovat ottaneet retken tosissaan ja kaivavat kasseistaan lasit, lautaset, juomat ja allistyttavan maaran ruokaa.

Ylhaalla on hevosia, joilla saa ratsastaa pienta maksua vastaan ja lapset menevat kierrokselle. Silvi laskettelee taytta laukkaa villinnakoisella ratsullaan pitkin nurmikenttaa.

Me aikuiset istumme varjossa ja Vashan sisar Sara kertoo elamastaan. Lapsuudessaan Sara ja Vasha asuivat pienessa kylassa jonkin matkan paassa Tiranasta. Kun Sara oli 15-vuotias, eraalle nuorelle miehelle naytettiin hanen valokuvaansa. Mies piti nakemastaan ja vanhemmat jarjestivat kihlajaiset. Sara oli ei ollut kiinnostunut miehesta, mutta hanelta ei kysytty asiasta. Han oli 16-vuotias mennessaan naimisiin ja mies oli kymmenen vuotta hanta vanhempi. Saralla on kolme lasta ja han on nyt ollut 40 vuotta naimisissa. Han kertoo olleensa hyvin onnellinen avioliitossaan.

Mika lie totuus. Muuan synkka tilasto: Albaniassa on tutkimusten mukaan enemman perhevakivaltaa kuin missaan muualla. Jopa 80 prosenttia aviomiehista pahoipitelee vaimojaan henkisesti ja/tai fyysisesti. Felicia tapaa tyossaan naita vakivallan uhreja jatkuvasti, he tulevat kirkolle pyytamaan turvaa ja henkista tukea. Jokainen heista palaa takaisin miestensa luokse. Hiljattain on saadetty laki, jonka avulla miesta vastaan voidaan nostaa syyte pahoinpitelysta. Mutta vain, jos vaimo nostaa syytteen. Ja sita ei tapahdu.
Ja vaikka asia menisi oikeuteen, niin viranomaiset ovat helposti lahjottavissa. Ja joka tapauksessa kasittely voi kestaa vuosia..



Ermiran veli Edi on menossa naimisiin kesalla. Hanen morsiamensa Diliana on mukava nuori nainen ja he ovat viehattava pari. Asiassa on vain yksi mutta; Ermira on perheen vanhin lapsi ja hanen olisi pitanyt menna ensimmaisena naimisiin. Asia on suuri murheen ja hapean aihe perheelle. Ermiran tilanne on tuskallinen. Han on alkanut seurustella Viktorin kanssa vain muutama viikko sitten ja joku kertoo, etta he puhuvat jo naimisiinmenosta. Kaikki ovat kauhuissaan, jokainen nakee, etta on kysymys ainoastaan epatoivosta, Ermira on tuntenut Viktorin vain muutamia viikkoja ja he ovat mita epasopivin pari. Voi ihmisparkoja..

0 Comments:

Post a Comment

<< Home