Friday, February 24, 2006

Kuka? Minako?!

Vietamme iltaa Zaran kotona, olemme kaikki ahtautuneet yhteen pieneen huoneeseen ja istumme kodikkaasti kylki kyljessa hamarassa (yllari:sahkokatkos..) Zara on keski-ikainen neljan lapsen perheenaiti.

Takanani Felicia ja Zara vaihtavat kuulumisia. Yhtakkia Ilir alkaa tulkata minulle mita Zara puhuu. “Han sanoo, etta olet niin nuori ja kaunis”. Meinaan tukehtua teeheni. Kiittelen kohteliaisuudesta ja mietin saisiko Zaralle jostain hankittua silmalasit.

Pari paivaa myohemmin kuulen sen taas. Joku kysyy lasteni ikaa. “Nuorin on yhdeksantoista..”YHDEKSANTOISTA?! Luulin, etta olet nuorempi kuin mina. Kun selitan, etta vanhoimmaiseni on 25, ei ihmetyksesta ole tule loppua.

Ja sama toistuu uudelleen ja uudelleen. “Vanhin tyttareni on kaksikymmenta viisi”. MITA? –Kaksikymmentaviisi. –Viisi?? – Kaksikymmentaviisi. –KAKSIKYMMENTAVIISI!!?? Alan kuulla sanat nuori ja kaunis jo niin usein, etta kayn katsomassa kylpyhuoneen peilista onko kenties valimerellinen ilmasto ja ruokavalio tehnyt ihmeita suomalaiselle iholleni. Mutta ei, sama vanha rupsahtanut naama sielta katsoo vastaan ryppyineen.

Talle ilmiolle on pakko olla jokin jarkeva selitys. Ei niin, etta minua hirveasti rasittaisi se, etta saan kuulla tamantyyppisia kohteliaisuuksia, mutta koko tilanne vain on niin korni, etta haluaisin tietaa mista on kysymys.

Hendricksonin perheen aiti (minun ikaiseni, kolmen lapsen aiti ja suunnilleen yhta rupsahtanut) osaa heti kertoa mista on kysymys, kun ihmettelen asiaa hanelle. Han sanoo, etta taalla meidan ikaisiltamme naisilta on useilta vedetty jo kaikki hampaat pois ja paljon nuoremmiltakin puuttuu jo useita. Lisaksi paikallisen naistyyppi on sellaista, joka vanhenee aikaisin, kasvot ovat uurteisemmat ja ryppyisemmat (ja tuskin heilla niin valtavaa varastoa on ollut kosteusvoiteitakaan). Nama ja muutamat muut seikat yhdessa sen asian kanssa, etta monien naisten elama on melko kuluttavaa, tekevat sen, etta vuodet nakyvat raskaina naisten kasvoilla.

Niin etta tervetuloa tanne vain kaikki Pohjolan naiset, jotka luulitte, etta sanoja nuori ja kaunis ette enaa kuulisi koskaan mainittavan teidan nimenne yhteydessa. Jos teilla vain on omat hampaat suussa tai edes sievat tekohampaat, niin taalla saatte olla ihailevien katseiden kohteena, halusittepa tai ette..

0 Comments:

Post a Comment

<< Home